Home » Djurliv » Skaffa en stallkatt – rädda ett liv

Bönder runtom in Sverige håller sina stallkatter kära, de är räddaren på gården i många fall. Om du själv har en bondgård, hästgård eller bara några gårdsdjur kan du också gynnas av en stallkatt eller två.

Tanken med en stallkatt är att den bor i stallet och är därmed inte en inomhuskatt. Dess jobb är att hålla borta räven och skadedjur såsom möss och råttor. Det är en möjlighet för dig att rädda ett liv, många katter som har levt flera år på gatan har svårt för människor och trivs inte i våra hem. De är svåra att adoptera bort och i många fall avlivas katten då katthemmet behöver platsen för andra djur.

Din stallkatt kräver dock att du tar ansvar för dem precis som med dina andra husdjur. Hos Supercat kan du köpa passande vattenskålar och sängar som katten kan ha i stallet. Du behöver byta vattnet varje dag och se till att sängen hålls ren. Katten ska inte undvika dig, då blir det bara svårt att hålla kolla på kattens hälsa. Då och då behöver du se så katten inte har några fästingar, skador eller tecken på sjukdomar. Dagens katter klarar sig inte själv, de kan inte leva enbart på födan de hittar ute, speciellt inte på vintern. Ge katten blöt- eller torrfoder varje dag på en säker plats där de får äta ifred. På vintern behöver de har en isolerad sovplats, gärna flera på olika platser i stallet.

Se till att försäkra katten, genom att betala en tusenlapp om året slipper du dyra veterinärkostnader ifall katten skadas. Och du behöver inte avliva din nya vän för att du inte har råd med en operation eller medicin. Katten behöver avmaskas några gånger om året, den äter massor med parasiter tillsammans med alla fåglar och möss. Ungefär vartannat år bör du vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva, två sjukdomar som är svår att överleva och handikappade för dem som klarar sig genom det.

Sök