Home » Djurliv » Barnets första husdjur

Det tar inte lång tid för ett barn att fråga efter husdjur. Det är som att människan är programmerad att vilja ta hand om andra arter och få ett litet husdjur att älska. Och det är ju så svårt att säga nej till barnet, speciellt eftersom studier visar att barns hälsa främjas av att vara runt husdjur av olika slag. Frågan är vilket husdjur som passar bäst i ert hem?

Fiskar

Bästa alternativet för allergiker är fiskar och med rätt akvarium blir det också en vacker inredningsdetalj i hemmet. Fiskar kräver så klart skötsel som alla andra husdjur så barnet får fortfarande chansen att lära sig ansvar. Köp gärna ett litet större akvarium än antalet fiskar kräver så är det lättare att utöka med fler fiskar senare. Titta exempelvis på akvarium från Juwel och se vilka storlekar som erbjuds. De kommer som en färdig möbel och smälter in i flera inredningsstilar. Ställ gärna akvariet i vardagsrummet så att alla kan njuta av fiskarna, som förälder är det också lättare att hålla koll på att ingen övermatar fiskarna eller glömmer helt att mata.

Hamster och marsvin

Mindre husdjur som lever i sina egna burar. De behöver dock få springa av sig på större ytor en eller flera gånger om dagen och buren behöver rengöras. Dessa husdjur passar lite äldre barn som klarar av att ta ett helhetsansvar för husdjuren. Om det finns allergiker i hemmet kan en hamster eller marsvin fungera då de befinner sig på en begränsad yta i hemmet. Tänk på att de gärna bor i flock i det vilda så de trivs bättre om du köper fler än en.

Katt

En katt är ett steg upp och kräver ännu mer skötsel. De kan gå in och ut själv men kattlådan ska rensas, den ska få mat minst två gånger om dagen och aktiveras varje dag. De får heller inte lämnas ensam utan tillsyn minst två gånger om dagen. En katt fungerar även med mindre barn men om ni adopterar en äldre katt är det bättre om den har vuxit upp med småbarn, annars kan den bli skygg och vantrivas. Katter är inte flockdjur men lever gärna i större grupper, därför rekommenderar man att du adopterar två syskon eller ett äldre par så de kan hålla varandra sällskap.

Sök