Home » Djurliv » Så skaffar du din egen hästgård

Att ha en egen hästgård är en dröm för många hästtokiga människor. Det betyder att du har stallet precis in på knuten och kan ta dig till dina hästar på nolltid – istället för att behöva åka långväga för att ta hand om dem. Dessutom ligger hästgårdar ofta naturvackert belägna, vilket ytterligare förstärker intrycket av en idyllisk tillvaro. Visst kan det vara underbart att äga en egen hästgård, men det gäller också att göra förberedelserna noggrant för att undvika att projektet slutar i besvikelse. Det finns en rad steg som du borde tänka igenom först innan du slår till och köper den där gården som du har spanat på ett tag.

Budgeten är givetvis en viktig faktor för alla som vill köpa en hästgård. Det är en enorm investering som – såvida du inte har obegränsade ekonomiska resurser – lär kräva ett rejält banklån. Det betyder att du kommer att leva med konsekvenserna av ditt beslut under lång tid framöver. Därför är det extra viktigt att du ser till att du verkligen klarar av att köpa gården ekonomiskt – inte bara initialt utan även långsiktigt. Glöm inte att räkna in alla löpande omkostnader som tillkommer när det gäller att sköta om gården.

Men det är inte bara ekonomiskt som du måste tänka till, utan även att fastigheten räcker till. Många gånger annonseras det ut att det är en hästgård, men det är ett skjul som gjorts om till stall och hagen är en del av gräsmattan. Du måste ha tillräckligt med marker för att hästarnas utevistelse, stallet måste vara godkänt och ska du ta in ditt eget hö krävs det areal som räcker till.

Du behöver också fundera rejält på om du är beredd att lägga ned tiden och kraften som krävs för att sköta om en hästgård. Det är ett åtagande som du kommer att behöva uppfylla varje dag under tiden som du bor där. Om du däremot klarar det både ekonomiskt och tidsmässigt kan hästgården vara den bästa investeringen i ditt liv.

Sök